Netta Laaksonen jännitti itsensä onnistujaksi Montenegrossa

Netta Laaksonen jännitti itsensä onnistujaksi Montenegrossa

Naisten lentopallomaajoukkueen liberon Netta Laaksosen ura on edennyt viime ajat melkoisessa nousukiidossa. Vasta päättyneen kotimaisen liigakauden kevätpuolella kokonaisvaltaiseen liberopelaajan rooliin tottutelut Laaksonen esiintyy parhaillaan EM-karsinnoissa vaativassa peliroolissa hyvin arvosanoin.

Suomen maajoukkue on saanut nauttia jo vuosia erinomaisesta liberopelaamisesta, kun Hillaelina Hämäläinen, Tiiamari Sievänen, Saana Koljonen ja erityisesti jo maailmaneliittiin noussut Roosa Koskelo ovat hoitaneet kyseistä roolia. Nyt heistä kaksi on jo lopettanut uransa ja kaksi huilaa raskaiden sarjakausien jäljiltä. Näin Laaksoselle ja toisena liberona matkassa olevalle Laura Penttilälle avautui tilaisuus näyttää osaamistaan valmisteluleirillä ja Laaksoselle nyt jopa kovassa paikassa kentällä

Ilman ensimmäistäkään naisten maaottelua 20-vuotias Laaksonen puki liberopaidan yllensä EM-karsintojen avaukseen viime perjantaina Podgoricassa Slovakiaa vastaan.

– Jännitystä oli paljon enemmän kuin koskaan aiemmin missään pelissä. Tilanne oli niin uusi ja erilainen. Muiden kokeneempien pelaajien tuella sain jännitykseni kuitenkin laantumaan pelin edetessä, Laaksonen kertaa muutaman päivän takaisia tunnelmiaan Nitran auringossa. 

Edellisellä liigakaudella (2018-2019) Laaksonen pelasi vielä yleispelaajana, mutta kaudelle 2019-2020 LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen alkoi asetella 173-senttistä Maskun Katajan kasvattia eriväriseen pelipaitaan. Liigassa Laaksonen debytoi toki jo 16-vuotiaana tammikuussa 2018.

Avausturnauksen saalis kaksi voittoa ja tappio Slovakialle saa maajoukkuedebytantilta kohtalaisen hyvät arvostelut.

– Päällimmäisen Montnegron turnauksesta jäi hyvä fiilis, koska pystymme parantamaan peliämme turnauksen edetessä ja pystymme edelleenkin, Laaksonen vakuuttaa.

Naisten maajoukkue matkasi maanantain Montenegrosta Slovakiaan ja tiistaina Nitrassa on jo ehditty tositoimiinkin.

– Maanantai meni ihan matkustaessa ja tänään saimme treenata pelihallissa kertaalleen. Lisäksi on muun muassa katsottu Montenegron turnauksen tapahtumia videolta, Laaksonen kertoo.

Torstaista sunnuntaihin – kakkospaikalta jatketaan

Kahden karsintaturnauksen yhteisellä sarjataulukolla katsotaan kaikista karsintalohkoista kaksi parasta 18.8.-4.9. EM-lopputurnaukseen. Lopputurnauksen järjestäjämaat ovat Sebia, Bulgaria, Kroatia sekä Romania.

Jälkimmäiseen kahdesta karsintaturnauksesta lähdetään Slovakian otettua täydet yhdeksän pistettä Montenegron turnauksesta. Suomella on kahdella voitolla pisteitä viisi ja Montenegrolla yhdellä voitolla neljä. Kosovon pistetili on nollilla.

Ottelujärjestys kääntyy Suomen osalta avausturnaukseen nähden ympäri eli Suomi kohtaa torstaina Kosovon, perjantaina todennäköisesti lopputurnauspaikan ratkaisevassa ottelussa Montenegron ja lauantaina Slovakian.

Kaikki ottelut nähdään suorina lähetyksinä Yle TV2:ssa.

Czakan täysin suvereeni torjuntatilastossa

Kun yhtä lohkoa huolimatta avausturnaukset on pelattu löytyy torjuntatilaston ylivoimaiselta ykköspaikalta Suomen Anna Czakan. Czakan on ottanut 22 torjuntaa kolmeen karsintaotteluun ja pitää ykköspaikkaa peräti 13 torjunnan erolla ennen seuraavaksi parhaita.

Czakan on ollut myös Suomen paras pisteentekijä (45) yltäen karsintojen jaetulle yhdeksännelle tilalle pistetilastossa. Piia Korhosella on tehtyjä pisteitä 30, Daniela Öhmanilla 29 ja Salla Karhulla 25.

Daniela Öhman puolestaan pitää hyökkäysprosenteissa koko karsintojen ykköspaikkaa hyökättyään 60,6 % tehokkuudella. Hyökkäystehoissa Öhman on neljäntenä (48,5%).

Sarjatilanne:

1) Slovakia 9 pistettä, 2-0 (erät 9-1), 2) Suomi 5 p 2-1 (7-5), 3) Montenegro 4 p (5-6), 4) Kosovo 0 p 0-3 (0-9)

Toisen EM-karsintaturnauksen ohjelma

Slovakia, Nitra
13.5. 21:30 Suomi – Kosovo
14.5. 18:30 Suomi – Montenegro
15.5. 21.30 Suomi – Slovakia

Avausturnauksen tulokset
7.5. 18:00 Suomi – Slovakia 1-3
7.5. 21:00 Montenegro – Kosovo 3-0
8.5. 18:00 Slovakia – Kosovo 3-0
8.5. 21:00 Suomi – Montenegro 3-2
9.5. 18:00 Suomi – Kosovo 3-0
9.5. 21:00 Slovakia – Montenegro 3-0

Lähde: Mestaruusliiga, kuvat CEV