LP Salo torstaina tuoreiden maailmanmestareiden vieraana Istanbulissa

Naisten lentopallon hallitsevan Suomen mestarin LP Viestin (Eurokentillä LP Salo) seuraava haaste torstaina on käytännössä kovin mahdollinen mitä naislentopallossa voi olla. Salolaiset kohtaavat Mestarien liigan lohkovaiheen neljännessä ottelussa seurajoukkueiden maailmanmestarin VakifBankin sen kotikentällä.

VakifBank – LP Salo pelataan Vakifbank Spor Saraylissa Istanbulissa kello 19 paikalista aikaa eli klo 18 Suomen aikaa.

Salolaisten riveistä Istanbulin matkalta ovat poissa polveaan paranteleva passari Viktoriia Tuchashvili sekä juuri matkan alla sairastunut Anna Czakan.

VakifBank johtaa puolessa välissä lohkovaihetta lohkoa B puhtaalla tilillä hävittyään kolmessa ottelussa vain yhden erän. LP Salon tili on peilikuva turkkilaisjoukkueesta eli yksi erävoitto kolmesta pelistä. Joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen VakifBank vei Salossa 9. joulukuuta 3-0 (25-14, 25-11, 25-17).

VakifBank voitti juuri ennen joulua Salon vierailun perään historiansa neljännen seurajoukkueiden maailmanmestaruuden eli on nyt virallisestikin maailman tämän hetken kovin seurajoukkue.

Turkin kivikovassa liigassa VakifBank on tällä hetkellä toisena Fenerbahcen jälkeen voitettuaan 13 ja hävittyään kaksi ottelua. Maanantaina se esitteli huimaa nykykuntoaan lyömällä kolmannen suurista eli Eczacibasin puhtaasti 3-0. Isabelle Haak tykitti kolmeen erään muikeat 21 pistettä.

VakifBankin tämän hetken seitsikossa passarina pelaa Buket Gulubay Cansu Özbayn loukkaannuttua. Muuten tähtisikermän huimaa loistoa on luvassa Salossa jo nähtyyn malliin: ruotsalainen Isabelle Haak hakkurina, Tokion olympiavoittaja Michelle Bartsch-Hackely ja brassitaituri Gabi yleispelaajina, Zehra Günes Kubra Caliskanin tai olympiavoittaja Chiaka Ogbogun kanssa keskellä ja Ayca Aykac liberona.

Yle näyttää ottelun suorana lähetyksenä Yle Areenasta kello 17.55 alkaen ja jälkilähetyksenä TV2:sta kello 23.30 alkaen. 

Lohkon B toisessa ottelussa kohtaavat keskiviikkona Ranskassa ASPTT Mulhouse ja italialainen Vero Volley Monza.

Salolaisjoukkue pelaa nyt 14:ttä kauttaan Eurokentillä ja on mukana kolmannen kerran Mestarien liigan lohkovaiheessa. Tilillä on nyt 15 ottelua, joista ei vielä voittotiliä ole auki saatu. 

Salolaisten lisäksi naisten Mestarien liigan lohkovaiheessa on suomalaisjoukkueista nähty vain kertaalleen Hämeenlinna, joka ei sekään pystynyt otteluvoittoa ottamaan.

VakifBank on nelinkertainen Mestarien liigan voittaja, viimeisen mestaruuden tultua 2018. Finaalissa se oli viimeksi viime kaudella ja kaikkiaan finaalipaikkoja on yhdeksän vuodesta 1998 lukien.

Lisäksi istanbulilaisjoukkue on voittanut CEV Cupin (2004) sekä Challenge Cupin (2008) kertaalleen ja siis neljästi myös seurajoukkueiden maailmanmestaruuden (2014, 2018, 2019, 2021). Joukkue on hallitsevan Turkin mestari ja kaikkiaan tittelin 11 kertaa voittanut.

Ennakkokommentit

Päävalmentaja Tomi Lemminkäinen, LP Salo

– Totta kai on taas upea mahdollisuus lähteä mittaamaan tasoa todellista huippujoukkuetta vastaan. Meillä on selkeäksi tavoitteeksi loppuun Mestarien liigaan asetettu voiton hakeminen Mulhousesta ja näiden kahden maailman huippujoukkueen parempi haastaminen kuin ensimmäisessä kohtaamisissa.

– Jotta pystymme haastamaan VakifBankin paremmin kuin kotiottelussa, niin pitää onnistua omassa syöttöpelissä ja varsinkin vastaanotossa. Viimeksi tuli paljon ässiäkin meidän kenttään. Hyökkäsimme kotiottelussa ihan hyvin eli vastaanoton parantuessa on hyvät mahdollisuudet laittaa kotijoukkueeta tiukemmalle.

– Tämä toimii samalla hyvänä valmistautumisena Finnish Teknikum Cupin lopputurnaukseen. Raskasta matkaamistahan tämä on, kun kotiuduimme maanantain vastaisena yönä pohjoisesta ja lähdemme tiistaiyönä Istanbuliin. Sieltä perjantaina aamuyöstä lähtö takaisin ja lauantaina jo pelataan Tampereella cupvälierä eli kauden tärkein kotimaan peli tähän mennessä. Koitetaan kehittää Istanbulin ottelussa kehitettyä samalla myös omaa peliä viikonloppua jo ajatellen. Kierrätystä lienee luvassa pelaajiston suhteen.

Kapteeni Anna Czakan, LP Salo:

– Puolessa välissä Mestarien liigaa olemme. Joukkueen kesken on juteltu, että ensimmäisen puolikkaan pelit olivat hieman jännittyneitä. Voisimme pelata paljonkin rennommin ja vapautuneemmin. Uskon sen olevan avain lähteä haastamaan VakifBankia torstaina. Omaan tekemiseen pitää luottaa enemmän.

– Matkustamista on nyt todella paljon, mutta toisaalta tämä on parasta mahdollista valmistautumista jo heti viikonloppuna olevaan Finnish Teknikum Cupin finaaliturnaukseen.

LP Salon otteluohjelma Mestarien liigassa 2021-2022

23.11. 19:00 ASPTT Mulhouse VB – LP Salo 3-1
9.12. 19:00 LP Salo – Vakifbank Istanbul 0-3
21.12. 19:00 Vero Volley Modena – LP Salo 3-0
20.1. 19:00 VakifBank istanbul – LP Salo
3.2. 19:00 LP Salo – ASPTT Mulhouse VB
15.2. 18:00 LP Salo – Vero Volley Monza

Lähde: Lentopalloliitto