Lentopallonaiset neljännen kerran EM-kilpailuihin

Lentopallonaiset neljännen kerran EM-kilpailuihin

Suomen naisten lentopallomaajoukkue pelaa elo-syyskuussa EM-kilpailuissa. Maajoukkue selvitti EM-karsintojen viidennessä kamppailussa voitokkaasti Montenegron kohtaamisen perjantaina Slovakian Nitrassa ja se ratkaisi kisapaikan. 

EM-kilpailut pelataan 18.8.-4.9. ja lopputurnauksen järjestäjämaat ovat Serbia, Bulgaria, Kroatia sekä Romania. Lohkoarvonta suoritetaan ensi torstaina 20.8. Belgradissa Serbiassa.

Tapio Kangasniemen valmentama Suomi tarvitsi EM-kisapaikan varmistamiseen perjantaina kaksi erävoittoa ja se löi taululle lukemat 3-1 (22-25, 25-22, 25-16, 25-22). EM-paikka ratkesi Suomelle jo kolmannen erän voitolla.

Suomi on nyt mukana naisten EM-kilpailuissa neljännen kerran ja toisen kerran perättäin. 1977 Suomi oli kotikisoissaan Kotkassa ja Lahdessa 12:s, 1989 Länsi-Saksan turnauksessa 12. ja kaksi vuotta sitten Turkissa 18:s. 

Reilut kaksi vuotta sitten Umeåssa Suomen edellistä EM-kisapaikkaa oli varmistamassa nyt mukana olleista naisista viisi: Suvi Kokkonen, Kaisa Alanko, Salla Karhu, Daniela Öhman sekä Yasmine Madsen. Muut yhdeksän pelaajaa pääsivät nyt maistelemaan upeaa tunnetta ensimmäistä kertaa.

Toisen erän puoliväli käänsi pelin suunnan

Avauserä oli varsin tasaista pitkin erää, mutta ratkaiseva ero muodostui lopulta Montenegron eduksi sen paremmasta vastaanottopelaamisesta sekä hakkureista. 

Toisen erän Suomi käänsi 9-13 -lukemista alkaneella pelin selkeällä parantamisella käytännössä kaikilla osa-alueilla. Daniela Öhman nousi Kaisa Alangon tarjoilusta joukkueen ykköshyökkäjäksi erässä (7/+7).

Kolmas erä lähti Suomen osalta heti oikeille raiteille ja selkeän varttitunnin päätteeksi Anna Czakan sai kunnian niita Suomen ”kisalipulle” sinetin Kaisa Alangon passista.

Neljäs erä oli panoksettomuuden myötä hieman pelailua ja joukkueet tarjoilivat peliaikaa laajalti naisistoilleen.

Kohtaaminen Montenegron kanssa oli naisten maajoukkueelle vasta historian toinen ensimmäisen tapahduttua viime viikolla Podgoricassa.

Perjantain ottelu oli naisten maajoukkueen historian 708:s ja samalla 353:s voitto. 

Suomi kohtaa karsintojen päätteeksi lauantaina vielä Slovakian kello 21.30.

Positiivinen koronatulos piinasi pelipäivänä

Suomen joukkueen valmistautuminen otteluun ei ollut kovinkaan optimaalinen. Yksi joukkueen jäsenistä sai positiivisen testituloksen pelipäivän koronatestissä aamupäivällä ja eristettiin välittömästi muusta joukkueesta. Peliluvan joukkue sai paikallisilta viranomaisilta ja Euroopan Lentopalloliitolta CEV:ltä kaikkien muiden testitulosten ollessa negatiivinen vasta 1,5 tuntia ennen ottelun alkua. Tällöin pikatestien lisäksi myös valmistuneet pcr-testien tulokset näyttivät kaikkien muiden osalta negatiivista tulosta.

Suomen pistenaiset:

Salla Karhu 21/+14
Piia Korhonen 15/+8
Daniela Öhman 15/+13
Anna Czakan 10/+7
Emmi Riikilä 3/-3
Kaisa Alanko (P) 2/+1
Netta Laaksonen (L)
Yasmine Madsen 3/+2
Jessica Kosonen 3/0
Katja Kylmäaho (P)
Suvi Kokkonen 3/+3

Torjunnat 11-6, ässät 5-5, syöttövirheet 13-9, hyökkäys% 40-37, vastaanotto% 39-43

Ottelutilasto
Ottelukuvat

Lähde: Lentopalloliitto, kuva CEV