Anna Czakanin huippupeli ei riittänyt Ruotsin kaatoon

Ruotsin hakkuri Isabelle Haak tiedettiin etukäteen kovaksi uhkaksi naisten lentopallon EM-kilpailujen avauksessa Suomen naisille. Sellaiseksi hän myös torstai iltapäivänä osoittautui. Kahden Suomen voittoerän jälkeen Haak otti ohjat käsiinsä ja vei Ruotsin voittoon Cluj-Napocassa erin 3-2 (24-26, 17-25, 25-19, 27-25, 15-13).

Haak teki ottelussa 42 pistettä, kun muun joukkueen yhteispistemääräksi tuli 38. Hyökkäyksiä hakkuritähdelle tuli pelissä 71 kappaletta, joista hän päätti pisteeksi noin puolet (35).

Ruotsille voitto oli EM-tasolla ensimmäinen vuoden 1971 jälkeen.

Suomen tehokkain oli upeat 20/+15 kerännyt keskipelaaja Anna Czakan, josta on muodostunut ykköstähti joukkueeseen tämän kesän aikana. Hakkuri Piia Korhonen (19/+12) pelasi myös hyvillä tehoilla.

Päävalmentaja Tapio Kangasaniemi:

– Pahus, ”Haakki” pääsi peliin mukaan juurikin viimeisellä sekunnilla. Ruotsi tarvitsi tänään häneltä juurikin tällaisen pelin voittaakseen. Heillä oli alussa vähän jännitystä vastaanoton sekä passarin kanssa. Siinä kohtaa olimme kyllä hyvin hereillä joukkueena ja sillä ne kaksi ensimmäistä erää tulivat kotiin.

– Ruotsi alkoi saada vastaanottoansa kuntoon ja sen myötä laidoista alkoi sitten pallo kuolla.

– Sittenhän se lopussa päätyi siihen, että pallo sinne ja toinen tänne niin olisi tulos ollut toisin päin. Sitä se on kahden tasaisen joukkueen pelatessa

Naapurukset kohtasivat nyt ensimmäisen kerran koskaan arvokisoissa. Kaikissa 93 aiemmassa kohtaamisissa Suomen voitot olivat 65 ja Ruotsin 28. Suomi oli voittanut myös 13 edellistä maiden kohtaamista. Ruotsin edellinen voitto oli vuoden 1996 PM-kisoista Fredrikstadista

Kaksi ensimmäistä erää Suomelle

Suomen avaus kisojen avauspeliin oli: Kaisa Alanko, Piia Korhonen, Emmi Riikilä, Salla Karhu, Michaela Madsen, Anna Czakan, Netta Laaksonen (L).

Suomi otti peliin mainion startin hyvällä syöttöpelillä ja Isabelle Haakin ruosteisen alun jälkeen tummansiniset karkasivat heti 7-2 -johtoon. Ero pysyi 3-6 pisteessä Suomen eduksi pitkin erää ja sen lopulliseksi ratkaisuksi tuntui muodostuvat Suomen todella pitkän pallon voittaminen tilanteeseen 20-15 Anna Czakanin keskihyökkäyksellä.  Ruotsi sai kuitenkin tästä valtavan buustin ja nousi tasoihin 21-21.

Erän ratkaisuun tarvittiin kaksi Suomen eräpalloa, joista jälkimmäisen Isabelle Haak löi yli Suomen torjunnan, mutta myös yli rajojen. Kaikkiaan pelätty Vakifbank-hakkuri hyökkäsi erään peräti 17 kertaa tehden viisi pistettä ja neljä virheillään Suomelle.

Toisen erään Suomi jatkoi seitsikolla, jossa seitsikkoon jo avauserän lopulla tuliut Suvi Kokkonen otti Karhun paikan toisena yleispelaajana.

Ruotsin vahvan alun (4-7) jälkeen Suomi nousi johtoon Emmi Riikilän ässäsyötöllä 10-9. Myös Piia Korhosen vahvat syötöt johtivat Suomen hetken päästä 14-11 -johtoon. Edelleen vahvan syöttöpelin myötä johto venyi jo 19-14:ään ja loppuerään Ruotsi ei saanut enää minkäänlaista otetta. Suomi vei erän 25-17 Emmi Riikilän kuutospaikan sinetillä.

Haak nousi valtavaan rooliin

Kolmannen erän alku oli edellisen tapaan ruotsalaisilta vahva ja nyt veto kesti läpi erän. Suomi nousi Suvi Kokkosen syöttövuorolla vielä pisteen päähän (14-15), mutta välittömästi keltaisten aikalisän jälkeen he palauttivat ohjat käsiinsä parantuneella hyökkäyspelillä. Erä selvästi Ruotsille 19-25.

Neljänteen erään edellisessä pienemmällä työllä ollutta Isabelle Haakia kaivettiin yhä enemmän hyökkäyksiä päättämään. Erän hallinta siirtyi puolelta toiselle muutaman pisteen putkillakin. Suomen johto oli parhaimmillaan kolmessa (18-15), mutta Ruotsi nousi kohta taas tasoihin pienen vastustajan epävarmuuden myötä (19-19). Suomi pääsi kokeilemaan kertaalleen jo pelin katkaisua 24-23 -numeroissa, mutta ratkaisua ei onnistuttu tekemään. Ruotsi kuittasikin pelin viidenteen erään 25-27. Erän suomalaishahmoksi, ja lähes ratkaisijaksi, nousi Anna Czakan kahdeksan pisteen erällä.

Kaksi perättäistä Suomen sekaannusta varmistuspallossa ja helppo hyökkäysvirhe nostivat erän aluksi Ruotsin kahden pisteen johtoon (2-4). Isabelle Haakin syöttövuoro parilla ässällävei Ruotsin jo lopullisen tuntuiselle karkumatkalle (3-9). Tiukka taistelu kuitenkin jatkui ja erä kaveni vielä kahteen (8-10). Lähemmäksi ei kuitenkaan enää länsinaapuria päästy ja itseoikeutetusti Haak löi pelin päätökseen 216 pallon päätteeksi.

Suomen EM-urakka jatkuu heti perjantaina kello 17:30 Hollantia vastaan. Hollannin avauspeli turnauksessa on vielä torstai-iltana Ukrainaa vastaan.

9800 katsojan BTarenalle saa EM-kilpailuissa ottaa COVID-säännösten mukaan puolet katsojista.