Historiallinen voitto maistui LP Salolle

Historiallinen voitto maistui LP Salolle


LP Viesti teki LP Salon nimellä torstaina suomalaista lentopallohistoriaa ottamalla ensimmäisen naisten Mestarien liigan lohkovaiheen otteluvoiton. Ranskan mestari ja sarjakärki ASPTT Mulhouse kaatui Salohallissa  3-1 (25-19, 25-21, 18-25, 29-27) Iina Andrikopouloun käynnistettyä juhlat ässäsyötöllään neljännessä ottelupallossa.

Ottelu oli 23. suomalaiselle naisjoukkueelle Mestarien liigassa (LP Salo 17, Hämeenlinna 6).

LP Salo pelasi erinomaiset ottelun hyökäten 43% tehoilla. Poislukien vaikea toinen erä joukkue teki vain yhden hyökkäysvirheen kaikkiin voittoeriin.

Jessica Kosonen loisti tehoin 23/+18 saaden hyvää hyökkäystukea Iina Andrikopouloulta (20/+15) sekä Elena Bechevalta (15/+5). Anna Czakan nappasi komeat viisi torjuntaa. Vasta 18-vuotias Saana Virtanen johti joukkuetta passipelillään mainiosti ja Netta Laaksonen takakenttää liberona. Jenni Jantunen oli tärkeä seitsikon seitsemäs lenkki.

ASPTT Mulhousen tehonainen oli 23/+15 tehnyt kolumbialainen yleispelaaja Amanda Coneo. Keskipelaaja Silke Van Avermaet teki 17/+14.

ASPTT Mulhouse tuli Saloon viidellä ykkösjoukkueen pelaajalla sekä neljä nuorella ns. kakkosjoukkueen pelaajalla, kun joukkueen ykkösryhmästä peräti seitsemän pelaajaa oli koronaviruksen uhreina kotonaan.LP Salon avausseitsikko:
Saana Virtanen, Iina Andrikopoulou, Elena Becheva, Jessica Kosonen, Jenni Jantunen, Anna Czakan, Netta Laaksonen (L)

Avauserä eteni todella tasaisesti aina 15 pisteen tienoille, kunnes 15-16 -vierasjohdosta LP Salo käänsi neljällä perättäisellä pisteellä hallinnan itselleen. Tästä kotijoukkue sai vahvan itseluottamusbuustin vieden loppueränkin vahvasti nimiinsä (25-19). LP Salo hyökkäsi erässä 52% tehoilla tehden vain yhden hyökkäysvirheen. Myös neljä ässäsyöttöä avitti mukavasti. Jessica Kosonen ja Elena Becheva tekivät kuusi pistettä naiseen.

Toinen erä näytti lipuvan hieman hermoilleen kotijoukkueen ulottumattomiin Mulhousen oltua kuuden pisteen johdossa (10-16), kunnes Anna Czakan otti torjuntapisteen vapauttaen Jessica Kososen syöttämään. Tästä LP Salo napsi myös yhdeksän seuraavaa pistettä ottaen johdon 20-16. Toista kotiioukkueen erävoittoa juhlittiin hetkeä myöhemmin vieraiden verkkovirheen päätettyä erän 25-21 – numeroihin. LP Salon vahva hyökkäyspeli jatkui tässäkin erässä, 46% tehoilla jälleen vain yksi hyökkäysvirhe.

Kolmannessa erässä näytti käyvän samalla tavalla kuin toisessa, kun Mulhousen neljän pisteen johto (6-10) kääntyi kotijoukkueen kolmen pisteen johdoksi (15-12). Ranskalaisjoukkue kaivoi kuitenkin pelistään uuden vaihteen ja suorastaan murskasi salolaiset loppuerässä (18-25). Erässä debytoi Mestarien liigassa 15-vuotias Anna Johtela ja ensimmäisen pisteensä teki puolestaan Emmi Mäki-Kojola. Kahteen ensimmäiseen erään tulleiden kahden hyökkäysvirheen ”kavereiksi” tuli nyt salolaisille peräti kuusi lisää.

Neljännestä erästä muodostui melkoinen trilleri. LP Salo johti erää jo 23-19, mutta ensimmäistä eräpalloa syötti hetken päästä (23-24) vieraat. Neljännellä mahdollisella paikalla kotijoukkue laittoi pelin kuitenkin poikki Iina Andrikopouloun syötettyä pallon aivan rajan laidalle ykköskulmaan.

LP Salo pelaa viimeisen lohkovaiheen kamppailunsa 15. helmikuuta myös kotikentällään vastaan tullessa Italian liigaa johtava Vero Volley Monza.

Parhaat pelaajat Jessica Kososen ja Amanda Coneon palkitsivat ottelutarkkailija Huub Van Buul ja Lentopalloliiton puheenjohtaja Lauri Inna.
Amanda Coneo.

Kommentteja ottelusta:

Amanda Coneo: Pelimme oli suurimman osan aikaa tosi hyvää. Meillä oli nuoria pelaajia, jotka pelasivat hyvällä ilmeellä ja olen tosi onnellinen heidän puolestaan. Yritimme parastamme koko ajan. LP Salo ansaitsi voittonsa. He syöttivät hyvin ja pelasivat hyvin kokonaisuudessaankin. Olen onnellinen joukkueeni puolesta, koska saimme tämän mukavan kokemuksen nuorille pelaajille. Nyt meidän täytyy taas keskittyä jatkoon.

Jessica Kosonen: Valmistautuminen peliin oli vähän erilainen, kun ei tiedetty ketä vastustajalla pelaa, mutta sitten kun nähtiin ketä heiltä tulivat, niin osattiin vähän varautua edellisestä pelistä. Pelattiin riittävän hyvin, mutta parannettavaakin jäi. Meinasi mennä jännäksi lopussa, mutta tosi hyvä suoritus joukkueelta.

Francois Salvagni:  Olen niin ylpeä ja tyytyväinen joukkueestani. Kuten kaikki tietävät, seitsemällä pelaajallamme on korona, joten tulimme tänne alle 17-vuotiaiden joukkueen plus neljän ammattilaispelaajan voimin. Mielestäni pelaajat reagoivat oikein: he taistelivat. Alku oli tosi hermostunutta, mutta sitten löysimme rytmin peliin. Pelasimme sydämellä ja tunteella. Oli tosi hyvä ottelu. Lopussa yksi pallo olisi voinut muuttaa koko ottelun ja olisimme voineet pelata viisi erää. LP Salo pelasi hyvän ottelun.

Tomi Lemminkäinen: Hieno voitto, oli meidän tavoite pelata tässä pelissä voitosta ja se saavutettiin. Pelattiin tasainen peli ja noustiin pahoistakin tilanteista erävoittoihin. Ehkä yksi kauden parhaimpia pelejä siinä mielessä, että meidän kaikki laiturit pystyivät tappamaan palloa. Pisteet ja passit jakautuivat tasaisesti ja Annan kautta pelattiin myös riittävästi. Siinä vaiheessa kun erää ratkaistiin, pelattiin aika hyvää torjunta-puolustuspeliä. Mulhousen passari Pia Kästner pelasi hienosti kovien pelaajien, erityisesti Silke Van Avermaetin kautta.


Ottelukuvat
https://championsleague.cev.eu/en/match-centres/cev-champions-league-volley-2022/women/clw-38-lp-salo-v-asptt-mulhouse-vb/#gallery

Ottelutilasto
https://championsleague.cev.eu/en/match-centres/cev-champions-league-volley-2022/women/clw-38-lp-salo-v-asptt-mulhouse-vb/


LP Salon otteluohjelma Mestarien liigassa 2021-2022
23.11. ASPTT Mulhouse VB – LP Salo 3-1
9.12. LP Salo – Vakifbank Istanbul 0-3
21.12. Vero Volley Modena – LP Salo 3-0
20.1. VakifBank istanbul – LP Salo 3-0
3.2. 19:00 LP Salo – ASPTT Mulhouse VB 3-1
15.2. 18:00 LP Salo – Vero Volley Monza

Lähde: Lentopalloliitto
Kuvat: CEV/ Ville Vuorinen