Todistettavasti syyllinen

Vuosi vaihtui viikonvaihteessa, ja moni näkee uuden alkavan vuoden tilaisuutena, mahdollisuutena tai uutena alkuna. Itse olen harvemmin vuoden vaihtuessa ryhtynyt isoihin toimenpiteisiin tai lupaillut mitään itseäni suurempaa, mutta tänäkin vuonna heitin itselleni muutaman pienen haasteen, jotka nyt kantakoot sitä lupauksen virkaa. Yhden niistä jaan mielelläni tähänkin, jos joku vaan innostuisi samaan: en aio ostaa enää ruokakaupassa muovikasseja, vaan otan mukaani omat kauppakassit.

Toiseen, erilaiseen lupaukseen, johon ei liity minkäänlaista aikasidonnaisuutta, haluan haastaa jokaisen siellä toisella puolen ruutua. Luvataan tarkastella kriittisesti enemmän omaa kuin muiden toimintaa. Tämä ei tarkoita päivittäisen elämän jatkuvaa analysointia, tai omien valintojen parjaamista tai itseinhoa. Tämä lupaus on työkalu niihin tilanteisiin, kun sukset ovat ajautumassa ristiin tai lähestytään umpikujaa, joko itsensä tai muiden ihmisten kanssa.

Riitelemme usein läheistemme kanssa usein väsymyksen ja stressin saattelemana turhista pikkuasioista, jotka kärjistyvät loukkaaviksi puheenvuoroiksi, joita tykitetään estoitta kohti toista osapuolta. Toisen laukomat puheenvuorot taas ovat tietysti ihan potaskaa, eikä se toinen edes tajua syyllisyyttään, vaikka se on saanut kasan asiallisesti esitettyjä perusteluita (varmuuden vuoksi; tämä virke sisälsi voimakasta sarkasmia). Kun sitten jälkeenpäin kumpikin osapuoli päätyy miettimään, mitä tuli sanottua, usein jopa säikähdetään sitä hermostumista, kun palataan riidan alkulähteille.

Kun taas alamme pohdiskella omia epäonnistumisiamme, haemme syitä sekä ulkopuolelta että omasta tekemisestämme. Se, missä suhteessa tätä kukin tekee, vaihtelee melkoisesti. Miten ikinä suhtaudummekaan epäonnisuuteen, tulisi silti välttää ehdottomuutta ja räikeitä johtopäätöksiä. Usein voimme itse vaikuttaa tilanteisiin, ja jos emme, niiden manaamiseen on turha käyttää omia energiavaroja.

Välttääksemme kohtuuttoman ja aiheettoman kritiikin, kokosin muutamia työkaluja omien argumenttien kokoamista varten:

1. “Ei ikinä” -> “Ei juuri silloin, kun minulle sopii”

Esim: Sä et ikinä siivoa. / Täällä ei ikinä tapahdu mitään.

2. “Aina” -> “Useammin kuin kerran”

Esim: Sulle saa aina sanoa tästä samasta asiasta.

3. “Miksi aina minä” -> “Lähes kaikki meistä ainakin joskus”

Esim: Miksi aina mulla on näin huono tuuri.

4. “Vihaan sua” Ð> “Just nyt on vähän huono hetki”

5. “Ei kiinnosta” -> “En ole samaa mieltä(, koska…)”

Rakentavampia keskusteluja ja erimielisyyksien selvittelyjä vuodelle 2018!

Rone

(kirjoittaja toivoo, että tähän tekstiin suhtaudutaan myös huumorilla, vaikka tavoitteena onkin herättää ajatuksia… 🙂 )