Peliteoriaa

Pohdiskelin sitä, miksei naisten lentopallo ole päässyt Suomessa samanlaiseen liitoon kuin miesten. Syitä on varmasti monia: taloudelliset rajoitteet, harjoittelun puitteet, lajikulttuurin puute ym. Vääränlainen mentaliteetti on varmasti yksi tekijä, jota kukaan ei kiistä. Pelejä hävitään usein jo ennen kuin niitä on edes pelattu Ð nimenomaan ajatuksen tasolla, koska vastustaja harjoittelee kolme kertaa enemmän kuin me, operoi kymmenen kertaa suuremmalla budjetilla ja omaa nimekkäämpiä pelaajia. Pelaajien keskipituus on kymmenen senttiä korkeampi kuin meillä, managerin auto kulkee kovempaa ja yhden pelaajan serkku on jonkinlaista sukua Pyhälle Pietarille.

On olemassa rajoitteita/tekijöitä, jotka eivät ole tahdonvaraisesti muutettavissa mutta on olemassa myös tekijöitä, joihin voi tietyin edellytyksin vaikuttaa. Fiksu toimija erottaa nämä tekijät toisistaan ja saa vallitsevasta tilanteesta parhaan mahdollisen irti tuhlaamatta voimavarojaan mahdottomiin yrityksiin. Tosiasiat on tunnustettava mutta on osattava myös erottaa ne muutettavissa olevista seikoista. Osa rajoitteista on kuitenkin täysin uskomuksellisia Ð luulemme, että jotkin asiat eivät ole lainkaan mahdollisia. Käsityksemme erilaisten tekijöiden vaikuttavuudesta saattaa siis usein olla epärealistinen. Ei ole mitään yleispätevää keinoa kokeilematta varmistaa, että rajoitteita koskevat uskomuksemme ovat tosia tai epätosia. Siksi pelejä ei tulisi pelata ennakkoon. Vedonlyöntitoimistot tekevät matemaattisia laskelmia siitä kuinka mahdollista tai mahdotonta toisen joukkueen voitto tai tappio on ja antavat niistä kertoimia. Tästäkään huolimatta pelejä ei ole pelattu ennen kuin tuomarin pilli on äännähtänyt viimeisen kerran.

Kyse on vastustajan kunnioittamisesta. Vastustajaa tulee kunnioittaa mutta liika kunnioitus tarkoittaa alistumista Ð alistumista tappiolle. Joukkueet lähtevät peliin niillä voimavaroilla, joita niillä sillä hetkellä on käytettävissään eikä yhtään enemmällä tai vähemmällä. Ajattelu vaikuttaa pelin lähtökohtiin oleellisesti. Jos tämä siirretään vaikkapa meidän joukkueeseemme, tarkoittanee se sitä, että Suomen kentillä olemme automaattisesti ennakkosuosikkeja ja Euroopan kentillä altavastaajia. Suomessa joukkueen takana olevat voitetut pelit ovat antaneet henkistä yliotetta kun taas Euroopan kentille joukkue lähtee aina jostain syystä altavastaaja, vaikka onhan sieltäkin voittoja irronnut. Tästä on suora jatkumo maajoukkueeseen.

Jokainen meistä on kuitenkin peliteoreetikko, pyrki hän siihen tai ei. Jokainen pyrkii tahtomattaan ottamaan huomioon toisen osapuolen mahdollisen käyttäytymisen tavoitellessaan itselleen parasta lopputulosta. Se joka ei ota pelissä vastustajaa lainkaan huomioon, ei toimi järkevästi ja häntä kokemus pikku hiljaa opettaa. Peliin kuuluvat pelaajat (tässä tapauksessa joukkueet), joita on vähintään kaksi ja jotka pyrkivät eri tekojensa valinnalla maksimoimaan hyötynsä, eli yleensä voiton. Pelaajat tekevät siirtoja, jotka ovat pelaajan valittavissa olevia valintoja. Pelaajilla on tietyt tietovarannot eli informaatio. Pelaajista koostuvalla joukkueella saattaa olla käytettävissään privaatti-informaatiota, jota muilla eli vastustajalla ei ole (esimerkiksi jonkun oman pelaajan puuttuminen pelistä) mutta lisäksi myös yhteistä informaatiota, joka on kaikkien tiedossa (videomateriaali vastustajien edellisistä peleistä).

Edellisen peliteorian itsestäänselvyys ei kuitenkaan tule näkyviin käytännössä, jos on lähtenyt peliin valmiina ottamaan tappion vastaan. Käännetään tämä kuitenkin päälaelleen: loppujen lopuksi olen tullut siihen johtopäätökseen, että parhaaseen lopputulokseen päästään, kun ei mietitäkään liikaa. Kun pelissä teet vastaanottoa tai torjuntaa, ei siinä auta samanaikainen pohdiskelu siitä, mitä meidän joukkueella (tai itsellä) on tai ei ole, se vie vain tehon suorituksesta. Lisäksi lopputuloksiin vaikuttaa lopulta niin monen itsestä riippuvaisen seikan lisäksi niin moni itsestä riippumaton tekijä, että ainakin ajatuksen tasolla niitä on mahdotonta kontrolloida.

Tietenkään voitto ei ole vain tahdon asia. Voittaminen edellyttää kykyä, taitoa ja oveluutta, jotta käytettävissä olevia voimavaroja voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti ja saada aikaa mahdollisimman tarkoituksenmukaista toimintaa. Näin ollen voidaan sanoa, että lentopallokin on taidollisen tahdon asia. Lisäksi mainittakoon erään valmentajan viisaat sanat: Fake it until you make it! Ensin täytyy uskoa siihen mitä tekee ennen kuin sen voi tehdä!

Sini