LP Viestin kapteenit, 10-vuotisjuhlavuoden kirjoitukset – Osa 4, Pauliina Vilponen

LP Viestin 10-vuotisjuhlakirjoituksissa sarjan neljännen osan kirjoittaja on yleispelaaja Pauliina Vilponen. ”Pake” toimi LP Viestin kapteenina kaudella 2016–17.

– – – – – – – – – –

Luottamuksesta

Kauden 2016–17 LP Viestin joukkueen kapteenina haluan nostaa seuran 10-vuotisjuhlien tunnelmissa esiin luottamuksen. Kyse on tunteesta, jota koin niin pelaajien, valmentajien kuin taustajoukkojen taholta.

Pelaajille. Kausi 2016–2017 ei alkanut täydellisesti. Pitkästä valmistautumisesta huolimatta emme maajoukkue-edustusten vuoksi ehtineet harjoittelemaan yhdessä kovin pitkään. Erilaisista lähtökohdista ponnistaen tuimme toinen toistamme sekä loimme positiivisen ilmapiirin harjoituksiin ja niiden ulkopuolelle.

Runkosarjan karvaiden tappioiden jälkeenkin pysyimme yhdessä, uskoimme tavoitteiden saavuttamiseen ja kannustimme toisiamme. Huonojen päivien ja vaikeiden hetkien keskellä emme muodostaneet joukkueen sisäisiä ryhmiä tai puhuneet pahaa selän takana. Jatkoimme eteenpäin yhdessä, tukien, kannustaen, uskoen.

Vaikka kirjoitan niistä piirteistä, joita joukkueurheilussa yleensä tarvitaan, kyse ei kuitenkaan ole itsestäänselvyyksistä. Todellisen joukkueen muodostumiseen vaaditaan oman edun väistymistä ja energian siirtämistä ympärillä oleville. Hyvinä hetkinä luodaan luottamusta, huonoina hetkinä saadaan sitä. Cupin kulta ja Suomen mestaruus eivät olleet sattumia vaan pitkäjänteisen työn tuloksia.

Valmentajille. Tiedän, että kauden aikana valmennusjohto sai osakseen suuren määrän kritiikkiä hävittyjen pelien jälkeen. Kyseinen kritiikki ei kuitenkaan heijastunut harjoituksiimme, vaan usko ja luottamus näkyivät päivittäisessä työnteossa. Valmentajat olivat valinneet joukkueeseen ne pelaajat, joiden kanssa halusivat saavuttaa kauden tavoitteet, eivätkä horjuneet päätöksessään.

Luottamus ei näkynyt liiallisena kehumisena, vaan kehonkielenä, katsekontakteina sekä mahdollisuuksina hyödyntää omia vahvuuksia. Muistan edelleen Tomin sanat minulle toisen finaalipelin neljännen erän lopulla: ”Vedä syvään henkeä, keskity seuraavaan erään ja voita se meille.”

Valmentajan luottamus on yksi tärkeimmistä avaimista menestykseen. Sen avulla onnistumisen todennäköisyys moninkertaistuu.

Taustajoukoille. Kauden aikana joukkue sai tulla jokaiseen kotipelitapahtumaan hymyjen saattelemana. Salohallin pääovien vierestä löytyi aina joku, joka oli valmis auttamaan ja kannustamaan eteenpäin. Pelien jälkeen pukuhuoneessa odotti monenlaista syötävää eikä kesken pelin juomapullo ollut ikinä tyhjänä. Väsyneet jalat oli mahdollista palauttaa niin kuntosalilla, uimahallissa kuin hieronnassa.

Jos kiittäisin nimeltä kaikkia kauteen osallistuneita ja joukkuetta tukeneita, joutuisin käyttämään tähän tekstiin monta sivua. Toivon, että kaikki kiitoksen ansainneet kuulivat sen minulta kauden aikana.

Lopuksi haluan päättää kirjoitukseni mielestäni kauteen 2016–17 hyvin sopivaan mietelauseeseen:

”Jotkut onnistuvat, koska niin oli päätetty.

Toiset onnistuvat, koska he päättivät niin.”

Paljon onnea 10-vuotiaalle LP Viestille!

Pauliina Vilponen, #10

– – – – – – – – – –

Sarjassa seuraavana on Elina Käsnänen.