L niin kuin Lentopallo

Kuuntelin tässä taannoisena tiistaina Jari Sarasvuon ohjelmaa Yle Puheelta. Tuonkertaisessa tunnin setissään hän puhui kilpailusta ja perusti sen neljään L-alkuiseen sanaan, jotka löytyvät mielikuvana olevan pyramidin kolmesta eri kerroksesta. Mihin tämä liittyy? Siihen, että noiden sanojen sisältö toimii perustana myös sille, mitä me teemme eli urheilulle, tarkemmin ottaen lentopallolle.

Sarasvuon mukaan «kaiken perusta on Luottamus«. Ja toden totta tavoitteiden saavuttamisen kannaltahan erittäin tärkeää on, että ensinnäkin jokainen pelaaja luottaa itseensä, jokainen pelaaja luottaa joukkueensa muihin jäseniin ja lopulta, että kaikki yhdessä luottavat joukkueeseen. Tietysti sen lisäksi tulevat luottamus taktiikkaan jne. Mutta yhtä kaikki kyse on luottamisesta kaikkeen tekemiseen. Ja kiitos muuten yleisöllemme ja tukijoillemme, jotka ovat jälleen kerran koko tähänastisen kauden ajan jaksaneet luottaa meihin. Se on todella tärkeä osa tätä kaikkea!

Sarasvuo jatkaa, että pyramidin keskimmäinen taso sisältää Liekin ja Liikkeen. «Liekki on energiaa, intohimoa.« Liekki pelaamiseen syttyy aina erityisesti, kun tuomari puhaltaa pilliin ottelun käynnistymisen merkiksi. Tosin tuon liekin voi sytyttää eri ihmisillä melkein mikä vain. Entä liike sitten? «Ihmisen motivaatio syntyy liikkeestä, ei ajattelusta.« Näihin pystyy helposti yhtymään, sillä ilman intohimoa ja motivaatiota olisi palon löytäminen urheilulle vaikeaa.

Mutta, jotta näistä luottamuksesta, liikkeestä ja liekistä saisi jotain irti, tarvitaan vielä yksi L, Leikki. «Monessa kielessä urheilu on sama kuin leikki.« Ja leikkiä nimenomaan tarvitaan, jottei urheilu olisi (Sarasvuon sanoin) «ominaisuuksien ryppyotsaista, pakonomaista prosessikehittämistä ja häviämisen välttelyä«. Leikin voisi katsoa näkyvän urheilussa vaikkapa pelihuumorina, peli-ilona ja positiivisuutena, joita tarvitaan, jotta rentous säilyisi kaikessa tekemisessä.

Toivon ja tiedän, että tämä neljän L:n kokonaisuus on meillä hallussa, kun pitkäperjantaina aloitamme Naisten Mestaruusliigan finaalit. Luotetaan siis itseemme ja laitetaan itsemme liikkeelle. Liekki on se, jonka finaalit meissä varmasti sytyttävät.

-Sini