SivukarttaPalaute
 

Fysiikkavalmentajan näkökulmasta

Ville 0 5.12.2016, 16:37
Joulukuun ensimmäisen blogin on kirjoittanut LP Viestin tämän kauden uusi fysiikkavalmentaja Ville Salmi. Siinä yksilön ja joukkueen asiat nivotaan nätisti yhteen.
Syyskausi 2016 on viittä vaille valmis ja kauden ensimmäiset europelit odottavat nurkan takana. Viimeistelyleiri alkaa tiistaina (6.12.) Lohjan Kisakallion urheiluopistossa, mutta valmistautumista on tosiasiassa takana jo puoli vuotta.

Urheilijan valmistautuminen tärkeisiin peleihin lähtee ajatuksella ja antaumuksella tehdyistä harjoituksista sekä oikeista arjen valinnoista. Tieto siitä, että on tehnyt asiat niin hyvin kuin mahdollista, tuo varmuutta ja turvaa kilpailutilanteeseen. Laadukkaat harjoitukset, riittävä uni ja ravinteikas ruoka luovat pohjan hyviin suorituksiin, mutta joukkueurheilussa se ei pelkästään riitä. Viime viikolla vietettiin pikkujoulua joukkueen ja taustavoimien kesken. Vaikka illan ainoat urheiluksi laskettavat suoritteet tapahtuivatkin tanssilattialla, oli tapahtuma omiaan lisäämään positiivista fiilistä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Joukkueurheilussa ne voivat olla juuri se ratkaiseva juttu, kun eriä ja ottelusarjoja ratkotaan.

Jokaisen valmentajan tavoitteena on luoda joukkue, joka on enemmän kuin osiensa summa, joukkue, jonka yksilöt saavat yhdessä toisistaan enemmän irti, joukkue, jonka yksittäisiä osia on vaikea erottaa toisistaan, sillä ne toimivat niin saumattomasti yhteen. Jos ja kun urheilujoukkue pääsee tuolle tasolle, on sitä vaikea pysäyttää.

Fysiikkavalmennuksen tavoitteena on kehittää urheilijaa yksilönä, jotta hän voi paremmin auttaa joukkuettaan. Lähtökohtana on, että urheilija itse ottaa vastuun omasta tekemisestään ja harjoitusten sisältöä pohditaan yhdessä urheilijan kanssa. Kannettua vettä ei saa pysymään kaivossa. Kun jotain harjoitellaan, on oleellista, että urheilija tietää miksi näin tehdään. Vain yhteisellä sitoutumisella saavutetaan kestäviä tuloksia.

Urheilijoilla valmentajat, seurat ja jopa maat vaihtuvat uran aikana useita kertoja. Jos fysiikkaharjoittelu muuttuu aina sen hetkisen koutsin mieltymysten mukaan, ollaan väärällä tiellä. Silloin unohtuu urheilijan pitkäjänteinen kehittäminen ja kestävän, terveen uran luominen. Ihannetilanteessa urheilijalla itsellään olisi monipuolinen kuva itsestään urheilijana. Sen pohjalta hän pyrkisi parantamaan heikkouksiaan ja kehittämään vahvuuksiaan saaden siihen tukea, ei pakkosyöttöä, kulloiseltakin organisaatiolta.

Fyysisten ominaisuuksien harjoittamisessa on monia koulukuntia, jotka kaikki ovat aina "tietysti" oikeassa. Pahimmillaan urheilijaa pompotellaan lähestymistavasta tai harjoitusmetodista toiseen ja painopisteet vaihtuvat. Mielestäni fysiikkavalmentajan onnistumista ei mitata nostetuilla kiloilla tai edes sekuntikellolla. Hän on onnistunut tehtävässään silloin, kun urheilija on oppinut kuuntelemaan kehoaan, reagoimaan oikein oman kehonsa kipu- tai jumisignaaleihin, ottamaan itsestään kaiken irti silloin, kun on sen paikka ja myös harjoittelemaan kevyesti, kun tarve niin vaatii.

Urheilijan ymmärtäessä mitkä ominaisuudet ovat hänen uransa kannalta tärkeimpiä, ollaan jo pitkällä. Ne ominaisuudet eivät välttämättä löydy perinteisestä kolmikosta: voima, nopeus tai kestävyys. Jollekin urheilijalle tärkeämpiä apuvälineitä oman maksimaalisen tasonsa kestävään saavuttamiseen voivat olla esimerkiksi: liikkuvuuden, kehonhallinnan, lihastasapainon tai tukilihasten kehittäminen. Teitä onneen voi olla monia, mutta se on varmaa, että vain terveenä urheilija voi kehittyä ja iskeä sen ratkaisevan pisteen vastustajan kenttään.

Ville
fysiikkakoutsi

Bloggaajan kaikki kirjoitukset

Fysiikkavalmentajan näkökulmasta
05.12.2016 04:37 0 Ville
Joulukuun ensimmäisen blogin on kirjoittanut LP Viestin tämän kauden uusi fysiikkavalmentaja Ville Salmi. Siinä yksilön ja joukkueen asiat nivotaan nätisti yhteen.
 
Helenankatu 17 - 24240 - SALO - 045 110 2253 - toimisto(a)lpviesti.fi - © LP Viesti